Centrul de management integrat al deşeurilor, realizat cu fonduri europene, a fost pus în funcţiune

Centrul de management integrat al deşeurilor realizat în urmă cu doi ani în localitatea Leţ, printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, a devenit operaţional începând de luni, acesta urmând să funcţioneze în cadrul unui sistem unitar de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului Covasna.

Centrul a fost construit în paralel cu închiderea şi ecologizarea rampelor urbane de gunoi de la Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, proces început în urmă cu aproape zece ani şi va colecta toate deşeurile menajere din judeţul Covasna, care în ultimul an au fost transportate la Braşov.

Practic, aici s-a construit o mică uzină, care cuprinde, printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare şi un depozit ecologic în care s-au investit peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale şi locale.

Finalizat în urmă cu doi ani, centrul nu şi-a putut începe până acum activitatea, deoarece procedurile pentru desemnarea operatorului au durat foarte mult, licitaţia fiind câştigată în cele din urmă de o firmă din judeţul Bihor, care are o experienţă de peste un deceniu în domeniul managementului deşeurilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acesta este unul dintre cele mai mari şi importante proiecte de mediu implementate în judeţ în ultimii 25 de ani.

„Suntem la capătul a zece ani de muncă (…), este un pas important pentru judeţul nostru, pentru că am rezolvat problema gestionării deşeurilor pe termen lung (…), pe aproape 35 de ani. Este un proiect implementat de Consiliul Judeţean Covasna, finanţat cu aproape 20 de milioane de euro, din care 14 milioane din fonduri europene, 3,1 milioane de euro din bugetul de stat şi 2,3 milioane de euro din bugetul judeţului. Nicio unitate administrativ-teritorială nu a trebuit să contribuie financiar, Consiliul Judeţean a pus toţi banii. Prin acest sistem am închis toate depozitele neconforme, nu numai de la sate, ci şi de la oraşe, am finalizat acest Centru de management (…) şi s-au creat 24 de noi locuri de muncă”, a declarat Tamas Sandor.

Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Management al Deşeurilor, Ambrus József, a subliniat că judeţul Covasna este unul dintre primele din ţară care au reuşit să operaţionalizeze acest sistem integrat.

„Dintre cele 32 proiecte de acest fel din ţară, finanţate prin POS Mediu, în momentul acesta, după cunoştinţele mele, sunt doar două operaţionale, iar unul este în Covasna. (…) Centrul a fost conceput astfel încât să putem depozita deşeuri pe termen lung, prima celulă va fi umplută cu deşeuri în nouă ani de zile (…), dar eu cred că vom putea depăşi acest termen. Mai sunt încă două celule, care ne-ar putea ajunge (…) în jur de 35 de ani dacă reuşim să selectăm şi să valorificăm deşeurile reciclabile, respectând legislaţia”, a declarat Ambrus Jozsef.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Laurenţiu Neculaescu, prezent la eveniment, a afirmat că judeţul Covasna este un exemplu pozitiv în materie, în contextul în care ţara noastră se confruntă cu numeroase situaţii de infringement din partea Comisiei Europene pentru că nu a închis gropile de gunoi municipale şi industriale, având şi un proces pe rolul Curţii Europene de Justiţie.

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert, a spus că judeţul Covasna a rezolvat pe termen lung problema deşeurilor – a închis toate depozitele neconforme şi are pregătit un sistem care să opereze conform normativelor europene.

Sursa: Mesagerul de Covasna