Háromszéken nő a szemétszállítási díjszabás!

Háromszéken 2020 januártól fejenként 1 lejjel nő a hulladékelszállítási díj, jelentette be Ambrus József. A Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója leszögezte: a lakosságnak tudnia kell, hogy az áremelésről nem helyi szinten határoztak. Ennek oka, hogy egy kormányrendelet miatt a jelenlegi tonnánként 30 lejes hulladéklerakási illetéket januártól tonnánként 80 lejre növelik.

Ezt minden a lerakóba kerülő hulladék tonnájára ki kell fizetni, ezért szükséges, hogy minél nagyobb arányban válogassák szelektíven a szemetet és csökkentsék a lerakóba kerülő háztartási hulladék mennyiséget. Háromszék országos szinten első a szelektív hulladékgyűjtés tekintetében, mégsem sikerült teljesíteni azt a elvárást, hogy a lakosságtól begyűjtött hulladék fele legyen szelektíven válogatott, tehát újrahasznosítható.

Ambrus József
Fejér László Ödön szenátor és Ambrus József igazgató | Fotó: Kovács Zsolt

Ambrus József emlékeztetett, hogy a lécfalvi hulladékkezelő indítása előtt alig 1-2 százalékos volt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, amit mostanra sikerült megyeszinten feltornászni 26 százalékra. Ehhez képest vannak megyék, ahol a szelektív hulladékgyűjtés alig 3-4 százalékos. Háromszéken 145.000 személynek van szerződése a hulladék elszállítására. Kommandón, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen működik legjobban a szelektív hulladékgyűjtés, ezeken a településeken az arány 40 százalékos.

Ahhoz, hogy Kovászna megye teljesíteni tudja az 50 százalékos válogatási arányt újabb beruházásokra van szükség. Tervezik, hogy Lécfalván építenek egy rendszert amely által a háztartási szemétből kiszedik az újrahasznosítható hulladékot, illetve a biológiailag lebomló hulladékot szárítani és kezelni tudják.

Hulladékgazdálkodási visszásságok: veszít aki tiszteséges!

Háromszék országos szinten első a szelektív hulladékgyűjtés terén, mégsem sikerül teljesíteni az elvárt mennyiséget. Ambrus József a Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója szerint a polgármestereket felháborította amikor kiderült, hogy miközben Kovászna megyében mindent megtesznek, hogy szelektív gyűjtéssel csökkentsék a lerakóba kerülő szemetet, máshol nem tartják be a törvényt.

Fejér László Ödön RMDSZ szenátor kérésére a kormány kimutatást készített, amiből kiderült, hogy a romániai önkormányzatok közel fele nem jelenti vagy nem fizeti a környezetvédelmi illetéket. A kormány adatai szerint az ország 3188 közigazgatási egysége köteles jelenteni a begyűjtött hulladék arányokat ám tavaly mindössze 2099 jelentett és csupán 1454 fizette be a környezetvédelmi adót 23 millió lej értékben. 345 közigazgatási egység azt jelentette, hogy területén sikerült teljesíteni a hulladékválogatásra vonatkozó elvárást, ezért nem kell adót fizetnie.

Fejér László Ödön
Fejér László Ödön szenátor és Ambrus József igazgató | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki szenátor szerint azok az önkormányzatok, amelyek nem fizetettek környezetvédelmi illetéket hozzávetőleg 16 millió lejjel károsították meg az államkasszát. Szerinte ellentmondásos a kormány válasza, hiszen az ellenőrző hatóságok tavaly 12 millió lej büntetést szabtak ki, ami kevesebb mint amennyit adóként kellett volna befizetni.

Ambrus József szerint nehezen hihető, hogy 345 településen sikerült teljesíteni az elvárásokat, hiszen vannak megyék, ahol nem működik a szelektív hulladékgyűjtés de egyes önkormányzatok mégis azt jelentik, hogy a hulladék fele kerül lerakóba. Ezt csak „papíron” tudják megvalósítani, véli Ambrus József.

Forrás: slagerradio.ro http://slagerradio.ro/2019/11/18/haromszeken-no-a-szemetszallitasi-dijszabas/