Előkészítik Románia legnagyobb közösségi megmozdulását

A Let’s do it mozgalom idei nyitókonferenciáját tartották pénteken a kovásznai Fenyő szállóban. Harminchét megyéből nyolcvan programvezető vett részt, hogy előkészítsék a szeptemberi hulladékgyűjtési napot.

Románia a negyedik európai uniós tagállamként, 2009-ban csatlakozott a Let’s do it World mozgalomhoz, az eddig megszervezett öt országos kampányban 1,4 millió önkéntes tevékenykedett, közel 10 millió órát dolgoztak, ezalatt országszinten közel 2,5 millió zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Idén a Let’s do it Romania mozgalom stratégiai partnerének választotta a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületet országos szinten elért kimagasló eredményeinek köszönhetően.

A konferencián Andrei Coșleanu, a mozgalom ügyvezető igazgatója elmondta, kettős céljuk van: a szemétgyűjtési akció mellett a környezettudatosságra való nevelést, a jó gyakorlatok átvételét szorgalmazzák. Remélik, hogy az idei akciókon is sikerül megmozgatni a romániai lakosságot. A mostani találkozó célja, hogy olyan helyi projektfelelősöket képezzenek ki, akik környezettudatosságra nevelő programokat indítanak a saját közösségükben. A nyitókonferencián előadást tartott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, aki ismertette a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert.

Amíg az országban mást sem lehet hallani, mint közbeszerzési eljárási gondok, megoldatlan hulladékbegyűjtés, káosz a rendszerben, addig Kovászna megye az élen jár, ami az integrált hulladékgazdálkodást illeti. Annak ellenére, hogy utolsóként kezdtük el felépíteni a rendszert, országos szinten a harmadikok vagyunk, akiknél működik is – mondta Ambrus József. A Let’s do it Romania az ország legnagyobb közösségi megmozdulása, minden megyében működik.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/elokeszitik-romania-legnagyobb-kozossegi-megmozdulasat