Környezettudatos nevelés

Környezetünk tisztasága nem annyira attól függ, hányan takarítanak, hanem sokkal inkább attól, hogy hányan szemetelnek – szokták mondani. Kovászna Megye Tanácsának feltett szándéka, hogy minél több fiatalt és időseket is környezettudatos életmódra szoktasson.
A környezettudatos neveléshez hozzátartozhat, hogy a tanulókat elviszik a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő Központba, hogy fogalmat alkossanak arról, milyen irtózatos mennyiségű és mennyire vegyes összetételű szemetet „termelünk”. Ennek a gondolatnak a mentén tavaly 400, idén az első négy hónapban már 600 gyerek látogatott el a lécfalvi „szeméttelepre”.
– Nem árt szembesíteni a gyerekeket, de a felnőtteket sem azzal, hogy mi mindent kidobálunk a szemétbe. Az ifjúságra koncentráló program után most az idősebbeket célozzuk meg – mondta el Tamás Sándor megyetanácselnök.
Amikor esetleg eldobjuk, meg sem gondoljuk, hogy egy vécépapír egy hónap alatt, egy eldobott cigaretta 10 év alatt, egy műanyagzacskó 15–20 év alatt, egy sörösdoboz 200, az egyszer használatos pelenka 450, egy horgászhorog 600, egy műanyag evőeszköz 1000 év alatt bomlik le.

Forrás: https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/kornyezettudatos-neveles-2/