A megelőzés a legfontosabb

Kovászna Megye Tanácsa sikeresen lezárta az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését célzó európai uniós pályázatot – számolt be tegnapi sajtóértekezletén Tamás Sándor és Ambrus József. Az elöljárók üdvözölték, hogy napokon belül Barót is csatlakozik a megyei rendszerhez.
Május 4-én jött meg az értesítés az Európai Alapok Minisztériumától, hogy hivatalosan is lezártnak tekinthető a hulladékrendszer kiépítését célzó pályázat – ennek tényét Brüsszelben is nyilvántartásba vették – mondta Tamás Sándor. A megyetanácselnök emlékeztetett, a 20 millió eurós pályázatnak 11 százalék önrésze volt, amelyet a megyei tanács átvállalt a településektől, így sokkal gördülékenyebben futott a pályázat, mintha mind a 44 település egyenként hozott volna határozatokat. Bezárták a négy város nem eurokonform szeméttelepét, megépítették a kézdivásárhelyi átrakó állomást és a lécfalvi központi tárolót.
– Büszke vagyok arra, hogy az országban rajtunk kívül ezidáig ez csak három (Argeș, Beszterce és Botoșani) megyének sikerült, tíz megyében befejezték az építkezést, de nem tudják működtetni, 18-ban még dolgoznak, a többiről semmit sem lehet tudni – mondta Tamás Sándor.
Ambrus József, a központ igazgatója szerint ésszerű hulladékkezeléssel elérhető lenne, hogy ne, vagy csak csekély mértékben emelkedjenek a szemétdíjak a megyében – az unió ugyanis 76 lej bírságot számít fel minden tonna olyan hulladékra, amely meghaladja a maximálisan letehető mennyiséget. Az igazgató azt mondja: Sepsiszentgyörgy már most „vígan beilleszkedne” a normába, ha „valahogy meg lehetne győzni” a házban lakókat arról, hogy ne vegyítsék a háztartási szemét közé a zöld hulladékot” (ez az összmennyiség 40%-át teszi ki!).

Forrás: https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/megelozes-a-legfontosabb/