A koronavírus-járvány ideje alatt is teljes kapacitással működik a hulladékgazdálkodás Kovászna megyében

A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület a jelenleg érvényben levő katonai rendeletek és az egyesület alapszabályzatában előírt feladatkörök értelmében megtesz mindent annak érdekében, hogy a megyei hulladékgazdálkodás teljes kapacitással működjön. Folyamatosan nyomon követve az aktuális helyzetet, kiemelten fontosnak tartjuk az új típusú – COVID19 – koronavírus-járvány elleni védekezést, ezért az egyik legfontosabb feladatunk a lakosság és a lécfalvi hulladékkezelő központot működtető cég, valamint a begyűjtő cégeknél dolgozó alkalmazottak egészségi állapotának megőrzése. Folyamatos fertőtlenítésre van szükség, ezért az egyesület két mobil fertőtlenítő eszközt vásárolt, melyeket a lécfalvi hulladékkezelő és a megyei hulladékbegyűjtő cégek használatára bocsátott annak érdekében, hogy folyamatosan fertőtleníteni lehessen mind a hulladékkezelő központot, mind a hulladékbegyűjtő szigeteket. Sajnos annak ellenére, hogy munkájuk elvégzésekor a kollegáink vannak kitéve a legnagyobb fertőzésveszélynek, az országban hiánycikknek számító, szakszerű védőfelszerelést csak hiányosan tudjuk biztosítani számukra.

Az egyesület kiemelten foglalkozik a karanténban levő személyektől származó hulladék begyűjtésével. Mivel ezek veszélyes hulladékoknak minősülnek, az Egészségügyi Minisztérium rendelete alapján csak erre szakosodott cégek gyűjthetik össze, ők szállítják el az égetőkbe, ahol megsemmisítik.

A háztartási hulladékot ezután is a szokásos módon, a hatósági intézkedést betartva gyűjtik be és szállítják el a cégek. A megyei és helyi közintézményekkel, valamint a hulladékbegyűjtő cégekkel egyeztetve meghatározatlan ideig falvakon szünetel a textil és az üveg begyűjtése, valamint az iskolák számára meghirdetett szelektív hulladékgyűjtő versenyek.

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a központosított intézkedések és a minisztériumok, intézmények közötti rossz kommunikáció megnehezíti munkánkat, hiszen több esetben is napokat kell várni útbaigazításokra, válaszokra, amelyek nélkül nem lehet zökkenőmentesen végezni a napi feladatokat.

A begyűjtő cégek – a lakosság és az alkalmazottak egészségére való tekintettel – a begyűjtési díjak online befizetésére állnak át, ezért kérjük a lakosságot, hogy lehetőség szerint legyenek napirenden a számlák kifizetésével, használják az új kifizetési módszert bizalommal. A megyei és helyi intézményekkel együtt keressük a megoldást, és próbálunk felkészülni a begyűjtő cégek esetleges likviditási gondjaira. Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója személyesen kérte a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt függessze fel a körkörös illeték fizetését, amit a központi környezetvédelmi alapba kell utalni, és ami amúgy is nagy teher a begyűjtő cégek számára.

Biztosítjuk a megye lakosságát, hogy teljes kapacitással fogunk dolgozni a következő időszakban is, figyelve a lakók és kollegáink egészségére. Arra kérünk mindenkit, tartsa be a kijárási tilalmat, figyeljen oda családjára, rászoruló ismerőseire, mert csak együtt lehetünk túl ezen a nehéz időszakon.

 

Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület