Zöld Háromszék – Nagytakarításra készül a megye

Fiatalok kezdeményezésére május 29-én, szombaton rendkívüli takarítási akciót szerveznek Kézdiszéken. Hétszáz önkéntessel, 11 közigazgatási egységben a Feketügy 33 km-es partszakaszát, valamint 153 km-en a 12 mellékágat takarítják ki. A megyei takarítási akció része a Kovászna Megye Tanácsa által indított Zöld Háromszék programnak. A szemétgyűjtés első állomásáról hétfőn Oroszfaluban tartottak sajtótájékoztatót, a Kászon-patak partján, nem messze onnan, ahol a Feketeügybe ömlik.

Tiszta környezet – gazdag vidék! a szlogene a Zöld Háromszék programnak, amely nem újkeletű, de mostantól hangsúlyosabb programja lesz az önkormányzatnak. Hosszú távú célunk, hogy Háromszék legyen az ország legtisztább megyéje, levegőminőség és környezet szempontjából is. Nem titkolt célunk az sem, hogy ezt turisztikai tekintetben is szeretnénk hasznosítani, az emberek is szívesebben töltik ott el szabadidejüket, ahol tiszta, rendezett a vidék. Ennek érdekében Kovászna Megye Tanácsa minden erre irányuló kezdeményezést támogat, legyen az intézményi, önkormányzati vagy civilszervezeti kezdeményezés” – fogalmazott Tamás Sándor tanácselnök, megköszönve a fiataloknak, hogy kezdeményezték a Feketeügy medrének kitakarítását.

A mentalitásváltást mindig a legfiatalabbakkal kell kezdeni, ez volt az alapgondolata a kézdivásárhelyi tanintézményekben meghirdetett többéves programnak, amely a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát szorgalmazta, idézte fel Bokor Tibor, a céhes város polgármestere. „Kézdivásárhely mindig örömmel fogadta a fiatalok kezdeményezéseit, fontos, hogy tiszta, egészséges környezetben éljünk, ezért is támogatjuk ezt a programot” – nyomatékosított az elöljáró.

Fejér Ödön László, az RMDSZ kézdiszéki szenátora elmondta, akkor van jövő, ha a fiatalok új lendületet hoznak, ezért is örvendenek, hogy a Magyar Ifjak Kézdiszékért, a MIK dinamikusan szervezi a fiatalokat. Így született meg a Lemhényi Ifjúsági Szervezet gyűlésén a Tiszta Kézdiszék kezdeményezés gondolata is.

A takarítási akció logisztikai részét a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és partnerei biztosítják. „Mindig pozitívan válaszolunk minden olyan megkeresésre, amelyek előre viszik a hulladékgazdálkodás ügyét, itt az érdem egyértelműen a fiataloké, mi melléjük állunk, zsákokat, kesztyűket, láthatósági mellényeket, konténereket biztosítunk. Minden összegyűjtött szemetet a lécfalvi lerakóba viszünk, megpróbáljuk a szelektív hulladékot kiválasztani és hasznosítani” – emelte ki Ambrus József, az egyesület igazgatója.

Egy 104 km-es vízgyűjtő medencét megtakarítani komoly kihívás” – mondta elismerően Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a többlépcsős háromszéki kezdeményezés olyan követendő példa, amelyhez a szaktárca és az alárendelt intézmények is társulnak. „Folyamatosan szigorú ellenőrzéseket kell végeznie a Környezetvédelmi Őrségnek, hogy a törvénytelen szemétszállítást és hulladéktárolást megakadályozzuk. Az illegális hulladéklerakókat be kell azonosítani, példát kell statuálni a kihágások súlyosságához mért büntetésekkel. Szükség van egy olyan országos rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy az emberek a beazonosított törvénytelen hulladéklerakó helyek adatait feltölthessék, segítve ezzel a hatóságok munkáját” – ismertette a miniszter a TrashOut alkalmazás mibenlétét.

Hétszáz önkéntessel terveznek dolgozni május 29-én, számolt be Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet elnöke, a program kezdeményezője. A Feketeügy hossza 104 km, 2320 km² árterülettel, 27 mellékága van, 54 települést érint. A  kézdiszéki takarítási akció során a Feketeügy partját 33 km-en takarítják ki, valamint 153 km-en a 12 mellékágat. A 10 kézdiszéki közigazgatási egységhez (Kézdivásárhely, valamint Csernáton, Torja, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Esztelnek, Kézdialmás, Lemhény, Ozsdola, Bereck községek) csatlakozik a Hargita megyei Kászon község is, a saját területén tisztítva meg a Kászon patakát. A Feketeügy alsó ágát, az Olt torkolatáig ősszel fogják megtisztítani, tájékoztatott a kezdeményező.

A május 29-ei kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, akinek fontos a környezet tisztasága, érdeklődni a következő telefonszámokon lehet: Lukács Botond 0752 764 238, Erős Rudolf 0758 331484.