Depozitul ecologic de deșeuri de la Leț, finalizat mai devreme

Proiectul este unul dintre cele mai mari realizate în judeţul Covasna

Consiliul Județean Covasna a finalizat de curând proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, care vizează dezvoltarea infrastructurii de mediu. Inițiat și derulat în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, proiectul a constat concret în construirea unui depozit ecologic de deșeuri, denumit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din satul Leţ și situat între Moacșa și Leț. Termenul limită de încheiere a proiectului fusese 15 decembrie, însă lucrarea a fost terminată cu aproximativ trei luni mai devreme.

Programul are în vedere gestionarea deșeurilor biodegradabile în conformitate cu directivele UE, protecția mediului și a sănătății umane prin îmbunătățirea sistemelor de colectare și depozitare a deșeurilor, optimizarea managementului integrat al deșeurilor și îmbunătățirea calității serviciilor furnizate și introducerea și extinderea sistemelor de colectare în scopul promovării reciclării deșeurilor organice și a celor provenite din ambalaje.

Ca urmare a proiectului, printre altele, s-a realizat și închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri din Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, neconforme cu standardele europene și cu normele europene de mediu.

Valoarea eligibilă a proiectului, conform Programului Operativ Sectorial Mediu a fost de 116.376.353 lei, iar cea eligibilă rambursabilă din Fondul European de dezvoltare Regională și din bugetul de stat, s-a ridicat la 114.048.826 lei.

Primul judeţ din ţară care a închis toate depozitele neconforme rurale

Finalizarea proiectului a fost marcată luni printr-o întâlnire de nivel înalt, desfășurată chiar în perimetrul centrului de deșeuri din Leț, la care au participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Grațiela Gavrilescu, deputații și foști miniștri ai MMAP, Borbely László și Korodi Attila, consilierul judeţean şi preşedintele ADI-SIMD, Ambrus József, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, și reprezentanți ai diverselor instituții din județ.

„Am fost primul judeţ din ţară care a închis toate depozitele neconforme rurale. Un lucru este cert: indiferent de cine şi de când va opera acest lucru, timp de 40 de ani problema deşeurilor din judeţul Covasna este rezolvată şi trebuie să fim mândri de acest lucru”, a spus Ambrus József, consilier judeţean şi preşedintele ADI-SIMD, care a transmis totodată informația că documentaţia necesară pentru demararea licitației pentru operator este revizuită, ceea ce înseamnă că, în foarte scurt timp, se va deschide licitația.

„Am ajuns la capătul unei lucrări de 8-10 ani de zile. De la contractul de finanţare au trecut vreo 5 ani. L-am semnat cu domnul ministru Borbely pe 17 septembrie 2010. Atunci suma totală pentru tot proiectul era de 129 milioane de lei noi, ceea ce înseamnă 28-29 milioane de euro. Desigur, pe parcursul timpului, din cauza legislaţiei în vigoare, nu am reuşit să folosim toţi banii pentru că trebuia ca toate contractele să le atribuim la cel mai mic preţ. Am pierdut foarte mult timp şi foarte mulţi bani, din cauza unei legislaţii incoerente. De pildă, procedura pentru contractul de atribuire a lucrării la această uzină a durat 535 de zile. Vă daţi seama, într-un proiect european unde trebuie finalizat până pe 15 decembrie 2015, acest contract a durat 535 de zile şi a fost atribuit la 56% din valoarea câştigată iniţial de la Uniunea Europeană”, a precizat președintele CJ, Tamás Sándor, care a punctat că problema deşeurilor nu trebuie privită ca o chestiune electorală. „Nu pentru acest lucru am luptat 10 ani de zile. Nu am făcut nici pentru că aşa cere Uniunea Europeană, am muncit pentru că ţinutul nostru este un ţinut curat şi este un ţinut bogat. Iniţial, proiectul era 28 de milioane de euro, 129 de milioane de lei. Această uzină cu utilajele de aici, ne-a costat 10 milioane de euro, iar în cele 4 oraşe în care am închis depozitele neconforme şi am ecologizat, ne-a costat în total peste 6 milioane de euro”, a mai spus președintele CJ, care a promis că, în decurs de un an, șoseaua care duce către noul centru de deșeuri va fi asfaltată.

Este anormal ca deșeurile din Covasna să fie duse la Brașov

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, i-a felicitat pe toți cei ce s-au implicat în implementarea proiectului și a făcut la rândul său câteva precizări. „Cred că operatorul de salubrizare, cel care funcţionează astăzi, o să trebuiască să se gândească alături de domnii primari, de cum să punem în aplicare legea şi respectiv, cum trebuie să colectăm selectiv, aşa cum se selectează în orice alt stat al UE şi în multe state dezvoltate”, a spus ministrul Gavrilescu, arătând totodată că este anormal ca deșeurile din Covasna să fie duse în continuare la Brașov, în condițiile existenței unui astfel de centru. Ea a promis că va face demersuri pentru a sprijini autoritățile locale să poată pune în funcțiune centrul de deșeuri, pentru a evita situația din județul Giurgiu unde există un centru similar care continuă să fie nefuncțional din cauza unei legislații defectuoase. „Dacă la ora actuală colectăm 5% selectiv, veţi avea în felul acesta şi o obligaţie şi un angajament faţă de Comisia Europeană, că nu aducem aici decât deşeurile menajere, restul le reciclăm şi le ducem la producători. În felul acesta nu mai mărim tariful pe care populaţia îl plăteşte pentru că un preţ va fi ridicat dacă şi transportul va fi pe o distanţă mai mare”, a mai spus ministrul.

Fostul ministru Borbely László, care în 2010 a semnat contractul cu președintele CJ, Tamás Sándor, pentru acest proiect și-a exprimat speranța că în viitor lucrurile vor funcționa din ce în ce mai bine în privința mediului. El a dorit să sublinieze că pentru România, problema mediului este una foarte importantă care a fost mereu tratată cu seriozitate. „Noi, România, în 2012, am fost primii din UE care am semnat cele mai multe contracte pe infrastructură mare, ceea ce înseamnă apă și deșeuri. Știți cât înseamnă în acești șapte ani ca și bani veniți de la UE? Aproape 5 miliarde de euro pentru România. Deșeuri și apă”, a declarat el, semnalând la rândul său că au rămas în continuare de rezolvat problemele legate de achizițiile publice.

Sursa: Covasnamedia.ro