Comuna Comandău, pe primul loc la colectarea selectivă a deşeurilor, cu o cotă de 40%

Comuna Comandău se află pe primul loc în judeţul Covasna la colectarea selectivă a deşeurilor menajere, cu o cotă de 40%, fiind urmată de municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, a declarat luni, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Management al Deşeurilor, Ambrus József.

Potrivit acestuia, în ultimul an s-a înregistrat o creştere „uriaşă” la nivel de judeţ în ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile.

„La deşeurile reciclabile, în zona urbană am ajuns, într-un an de zile, de la 8% la 25%. Este o raportare pe întreg judeţul. Sfântu Gheorghe a depăşit 30%, iar Târgu Secuiesc vine tare din urmă şi este la fel, la 30%. Surpriza cea mai plăcută pentru mine personal a venit din mediul rural. Dacă în 2017 aveam un 1% la deşeurile reciclabile, am ajuns la 16% în 2018. Avem şi comune, cum este Comandău, care este la 40% (…) E un salt uriaş, sunt nişte cifre foarte, foarte mari în comparaţie cu unde au fost”, a declarat Ambrus József, în cadrul unei conferinţe organizată la Sfântu Gheorghe, de Ministerul Mediului.

Ambrus József a mai spus că printre obiectivele acestui an este punerea în funcţiune a unei staţii de tratare mecanico-biologică în cadrul Centrului de management integrat al deşeurilor din localitatea Moacşa-Leţ, care va contribui la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate.

Centrul a fost construit în paralel cu închiderea şi ecologizarea rampelor urbane de gunoi de la Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, proces început în urmă cu aproape zece ani, care colectează toate deşeurile menajere din judeţul Covasna.

Practic aici s-a construit o mică uzină, pusă în funcţiune anul trecut, care cuprinde printre altele, o linie de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compostare şi un depozit ecologic, în care s-au investit peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale şi locale.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Nicolae Tudose, care a fost prezent la conferinţă, a declarat că judeţul Covasna a făcut paşi importanţi în domeniul gestionării deşeurilor, fiind un „model pentru întreaga ţară”, iar comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, a menţionat că judeţul Covasna se situează la acest capitol în primele trei din ţară.

Reprezentanţii Ministerului Mediului au amintit, printre altele, că România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să atingă un grad de reciclare a deşeurilor municipale în proporţie de 50% până în 2020, iar procesul trebuie intensificat.

Conferinţa a avut ca scop instruirea şi diseminarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, a ghidurilor de bune practici şi a legislaţiei în domeniul deşeurilor în rândul reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna, fiind cea de-a patra din cele zece pe care Ministerul Mediului le va organiza în ţară.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa: mesgaruldecovasna.ro