Note bune pentru sistemul județean de gestionare a deșeurilor

Consolidarea capacității instituționale, îmbunătățirea funcționalității proiectelor de gestionare a deșeurilor – acestea au fost principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru de trei zile, efectuată în perioada 2-4 aprilie, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD), de către specialiștii Băncii Europene de Investiții și cei ai firmei de consultanță Ramboll România.

Proiectul cu cea mai mare valoare din istoria județului Covasna, de aproape 25 milioane de euro, a fost finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Contribuția proprie la proiect, în valoare de 2,5 milioane de euro, a fost asigurată de Consiliul Județean Covasna, prin care a construit acel depozit modern de deșeuri, incluzând o linie de sortare a deșeurilor reciclabile și o stație de compostare, care se întinde pe o suprafață de aproape 16 hectare, între localitățile Moacșa și Leț, și care deservește întreaga populație a județului. Construirea Centrului de management integrat al deșeurilor din localitatea Leț și a Stației de transfer de la Târgu Secuiesc a reprezentat cea mai mare investiție, având o valoare de 33 milioane lei, iar închiderea depozitelor neconforme de la Întorsura Buzăului, Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe a costat peste 30 milioane lei. Cu ocazia vizitei de lucru, specialiștii au verificat, în primul rând, în ce măsură a respectat solicitantul angajamentele în domeniul gestionării deșeurilor.

După vizita de lucru, reprezentantul Băncii Europene de Investiții, Emanuel Borel, a declarat că scopul a fost să se asigure asupra stadiului gestionării deșeurilor în județul Covasna. „Vă pot relata că am participat, împreună cu un aparat tehnic de specialitate, la vizite de lucru similare in tara și am ajuns la concluzia că gestionarea deșeurilor și tot ce include aceasta, colectarea selectivă a deșeurilor, sortarea și depozitarea acestora, aici funcționează într-adevăr la standarde europene. Bineînțeles, am observat câteva lucruri care trebuie dezvoltate în viitor, dar am discutat despre asta cu reprezentanții ADI SIMD, aceste lucruri pot fi rezolvate în viitor. Gestionarea deșeurilor în județ se află pe mâini bune, se desfășoară o muncă în echipă eficace și sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca lucrurile să meargă bine. Echipa știe ce are de făcut, caută în mod constant soluțiile bune, astfel planificând viitorul. Județul Covasna se află pe mâini bune în materie de gestionare a deșeurilor, pot să afirm că județul se află printre primii la nivel național. Sper că acest lucru se va întâmpla și în continuare, eu cred și sunt sigur de acest lucru” –  a conchis Emanuel Borel.

Această vizită de lucru este un feed-back pozitiv pentru noi, a subliniat directorul ADI-SIMD Covasna, Ambrus József, deoarece am primit confirmarea și întărirea că tot ceea ce am planificat și facem zi cu zi este un lucru bun. „Aceste rezultate nu ar fi fost obținute fără atitudinea pozitivă a populației, dar la fel nu ar putea funcționa nici fără Consiliul Județean Covasna, autoritățile publice locale, operatorul depozitului de la Leț și nici fără firmele de colectare a deșeurilor. Una dintre punctele noastre forte constituie cooperarea și scopul comun, care nu este altceva decât o gestionare integrată a deșeurilor care servește interesul cetățenilor, astfel cum este definită de Uniunea Europeană” – a precizat directorul.

Sistemul trebuie extins în viitor, vor fi necesare investiții a căror valoare ating 3 milioane de euro și cu ajutorul cărora se vor putea îndeplini angajamentele asumate de România.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Sursa: weradio.ro