Covasna – în topul județelor cu un sistem funcțional de management integrat al deșeurilor

La ora actuală, în toată țara, numai patru județe se pot lăuda cu sisteme integrate de management al deșeurilor complet operaționale. Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna” este implementat de către Consiliul Judeţean Covasna, în strânsă colaborare cu ADI-SIMD, şi reprezintă una dintre cele mai importante investiţii în infrastructura de mediu la nivelul judeţului. Obiectivul proiectului constă în implementarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna, în conformitate cu cerinţele în domeniu al Uniunii Europene.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, 8 mai a.c., la sediul Consiliului Județean Covasna, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, împreună cu directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Management al Deşeurilor (ADI-SIMD), Ambrus József,  au adus la cunoștința publicului că la acest moment, realizarea sistemului de management al deșeurilor este considerată ca fiind finalizată.

„Vinerea trecută, pe 4 mai, am primit o notificare din partea Ministerului Fondurilor Europene prin care ne informează că realizarea Sistemului de Management al Deșeurilor, în județul nostru, este considerată oficial încheiată. În 2008 a început acest proiect, în 2010 am semnat acest contract de finanțare. Am avut zece proiecte în acest proiect mare, dintre care aș putea să număr trei,  și anume: închiderea a patru depozite urbane (de deșeuri – n. red.) – Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, construirea unei stații de transfer în localitatea Târgu Secuiesc și construirea și darea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din localitatea Leț. Aceasta înseamnă în total 20 de milioane de euro, din care 11%, adică 2,2 milioane de euro a fost contribuție proprie a Consiliului Județean Covasna. (…)  În 9 octombrie 2017 am încheiat un contract de gestiune cu firma ECO Bihor” –  a declarat Tamás Sándor. Acesta a adăugat că firma bihoreană are la ora actuală 53 de angajați în județul Covasna. Potrivit acestuia, de astăzi și orașul Baraolt, care încă nu făcea parte din ADI-SIMD, a devenit parte din asociație.  „Aceasta înseamnă că am închis cercul – toate unitățile administrativ teritoriale din județ sunt membre în această asociație. Am reorganizat în totalitate ceea ce înseamnă managementul deșeurilor în județul Covasna.”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna.

În acest moment, din 32 de județe care au accesat fonduri europene, numai în patru (Argeș, Bistrița Năsăud, Botoșani și Covasna) funcționează acest sistem integrat de management al deșeurilor, județul nostru fiind singurul din Zona Centru care a cunoscut un real succes la acest capitol. Potrivit președintelui Consiliului Județean Covasna, problematica deșeurilor poate fi rezolvată în timp și cu multă muncă: „Singura posibilitate de a salva viitorul este prin educația copiilor.”, a declarat Tamas Sandor.

Directorul ADI-SIMD, Ambrus József,  a declarat: „Intenţia noastră este să menţinem tarifele cât mai jos posibil. Pentru asta e nevoie de colectare selectivă, pentru că plătim degeaba deşeu verde. Ce să caute iarba sau crengile în deşeul principal? E aberant!”. Acesta a ținut să sublinieze faptul că prin lipsa de responsabilitate a cetățenilor, în ceea ce privește aruncarea selectivă a deșeurilor, costurile de procesare a acestora cresc semnificativ, iar în final, acest lucru îl va simți tot cetățeanul. De asemenea, el a făcut referire și la o modificare a strategiei generale în ceea ce privește utilizarea deșeurilor prin faptul că acum nu mai este recomandată valorificarea energetică a deșeurilor, ci reutilizarea lor, din cauza faptului că a fost recunoscută în mod repetat, la nivel internațional, problema generată de resursele naturale din ce în ce mai limitate.

„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru implementarea proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna (ADI-SIMD) care a luat fiinţă prin asocierea, în 2009, a 45 de consilii locale, a avut o perioadă de succes încă de la înfiinţarea ei. Nu este exagerat să spunem că, în ultimii ani, am făcut paşi importanţi pentru realizarea proiectului <>. Aşa cum rezultă şi din informaţiile postate pe site-ul nostru, asociaţia noastră, precum şi partenerii noştri – printre care Consiliul Judeţean Covasna – au desfăşurat o activitate semnificativă în îndeplinirea elementelor fizice şi cerinţelor prevăzute în proiect, respectiv în domeniul pregătirii sarcinilor asociate, activităţi fără de care nu ar fi posibilă funcţionarea eficientă a întregului sistem de management integrat al deșeurilor. Trebuie să menţionăm că, deşi am obţinut rezultate semnificative, mai avem mult de lucru până când sistemul devine complet funcţional. Site-ul nostru oferă informaţii periodice privind stadiul implementării proiectului, precum şi activitatea asociaţiei. Volumul şi sfera informaţiilor se va extinde în continuare, în funcţie de stadiul de implementare al elementelor de proiect. Forma de gestiune a Serviciilor va fi gestiunea delegată, care se va realiza, în baza mai multor contracte de delegare a gestiunii, atribuite operatorilor conform prevederilor Legii nr. 51/2006, cu modificările şi completării ulterioare.”, se arată pe pagina oficială a Asociației, www.adisimd.ro

Sursa: Mesagerul de Covasna