În județul Covasna colectarea deșeurilor funcționează la capacitate maximă și în timpul epidemiei de coronavirus 


Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor
în Judeţul Covasna, în conformitate cu reglementările militare existente în vigoare și conform statutului asociației, depune toate eforturile pentru ca gestionarea deșeurilor județene să fie pe deplin funcțională. În urma monitorizării situației actuale, acordăm o deosebită importanță protecției, și menținerii sănătății locuitorilor și ai angajaților firmelor de colectare a deșeurilor din județ, angajaților de la CMID Leț împotriva noului tip de coronavirus- COVID19. Dat fiind faptul că dezinfectarea continuă este necesară și prioritară, asociația noastră a achiziționat două dispozitive mobile de dezinfectare, pe care le-a pus la dispoziția firmelor de salubritate și la dispoziția depozitului din Leț pentru a dezinfecta continuu atât centrul de tratare a deșeurilor, cât și insulele de colectare a deșeurilor. Din păcate, atunci când își desfășoară activitatea, colegii noștri sunt expuși la cel mai mare risc de infecție din cauza lipsei de pe piață și a echipamentelor de protecție precum și a birocrației, nu le putem oferi colegilor noștri echipamente complet corespunzătoare de care au nevoie.

În ceea ce privește deșeurile menajere de la populația aflată în carantină, acestea vor fi preluate în continuare conform modului de colectare uzual, cu luarea tuturor măsurilor de protecție a sănătății personalului. Potrivit ordinului Ministerului Sănătății din spații de carantină deșeurile vor fi colectate numai de companii specializate fiind considerate deșeuri potențial infecțioase, care apoi vor fi incinerate. Totodată se impune colectarea separată a fracției reciclabile si neamestecarea deșeurilor. Deșeurile menajere vor fi colectate ca până în prezent. În urma consultărilor cu administrațiile județene, locale și firmele de salubritate, colectarea de materiale textile și sticlă în sate, precum și a concursurile de colectare selectivă a deșeurilor pentru școli vor fi suspendate pe termen nelimitat.

Regretăm că măsurile centralizate și comunicarea deficitară dintre ministere și instituții ne fac munca mai dificilă, întrucât în ​​multe cazuri trebuie să așteptăm zile întregi pentru indicații și răspunsuri, fără de care nu putem îndeplini fără probleme sarcinile zilnice.
În urma consultărilor pentru protecția sănătății locuitorilor și ai angajaților, firmele de salubritate trec la plata taxelor de colectare online. Rugăm locuitorii județului să folosească cu încredere noua metodă de plată și în limita posibilităților să fie la zi cu facturile curente. Împreună cu instituțiile județene și locale facem tot posibilul pentru a găsi soluții la eventualele probleme de lichiditate care pot apărea la firmele de colectare a deșeurilor. Ambrus József, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Covasna, a solicitat personal la Ministerului Mediului să suspende plata taxei economiei circulare, care ar trebui plătită în fondul central de mediu, și ceea ce reprezintă o povară grea societăților de salubritate, în timpul epidemiei de coronavirus.

Asigurăm locuitorii județului că vom continua să lucrăm la capacitate maximă și în perioada următoare, acordând atenție sporită protecției și menținerii sănătății locuitorilor și ai angajaților firmelor de colectare a deșeurilor. Rugăm pe toată lumea să respecte ordinele militare în vigoare, să acorde mare atenție familiilor și a celor nevoiașe, pentru că numai împreună putem trece peste acest calvar și moment dificil.

ADI SIMD Covasna